-29%
-29%

Как се отглежда и допълнителна информация

Растенията са на гол корен и е необходимо да бъдат засадени веднага или правилно съхранени!

Лоза сорт Молдова, комплексно устойчив - червен десертен сорт грозде - късно зреещ

/Vine/

Каталожен номер #8855

9.99 лв. 13.99 лв.

Спестявате 4.00 лв.

+ -
Закупени 4867 бройки Оставащи 20 бройки
Наличност: Да
Лимитирана оферта

Описание на продукта

Сорт Молдова е десертен сорт грозде - комплексно устойчив. 

Създаден в резултат на междувидова хибридизация от сортовете Гузала карах Сей вилар 12375 в Кишиневския институт по лозарство и винарство. 
 
Отнася се към среднозреещите или къснозреещите сортове (в зависимост от условията, при които се отглежда). Узрява около 15-25 септември. В някой по-северни райони и с по-голяма надморска височина в отделни години може да не успее да узрее напълно. 
 
Листата са средно големи, слабо нарязани, почти целокрайни, 3-5-делни. Цветът е двуполов, гроздът цилиндрично-коничен или коничен, полусбит, средно голям. Средната маса на 1 грозд е 385г. Отделни гроздове могат да достигнат тегло и до 1 кг. Зърно - едро (25/19мм), яйцевидно, тъмновиолетово, с плътен восъчен налеп. Кожицата обикновено е дебела, плътна, здрава и интензивно обагрена (характерен белег за сорта). Месестата част е хрупкава. Вкусът е неутрален. Растежът е силен, не понася сгъстяване. Лозите от сорт Молдова са силно растящи, поради което трябва да се внимава при избора на схема за засаждане. Сгъстяването при него е неприемливо, тъй като в такъв случай се наблюдава изресяване и съответно намаляване на добива. Гроздовете стават рехави и сравнително малки. Подходящи за него са високостъблените и асмовидните формировки със свободно разположение на прираста. Леторастите се разполагат хоризонтално. Сортът Молдова проявява най-добре своите стопански качества при хоризонтално разположение на едногодишния прираст при асмовидно отглеждане. В този случай гроздовете и зърната достигат своите максимални размери. Така на 8-а-10-а година при асмовидно отглеждане, добри почвено-климатични условия и разстояние на засаждане 4х5 м се получават добиви от 150-170 кг от една лоза с добре развити и оформени рамена, кордони и едногодишен прираст. Вертикалното разположение на едногодишния прираст при този сорт не е за предпочитане, тъй като стимулира още повече и без това силния растеж на лозите и е в ущърб на добива, който трябва да се получи. При вертикалното разположение на едногодишния прираст също може да се получи висок и качествен добив, ако бъде постигнато оптимално съотношение на едногодишния прираст и натоварването на самите лози. За съжаление това не винаги се получава. Лозите от този сорт не понасят както претоварване, така и недостатъчно натоварване с плодни звена. Болестите не го плашат. Лозите от сорт Молдова встъпват рано в пълно плододаване. Обичат топлите, добре обезпечени с вода и хранителни вещества почви. Сортът е чувствителен към варовитите почви. Чувствителността му към ниски зимни температури е средна. Към гъбните болести е с повишена устойчивост. Против мана практически не се води никаква химическа борба, а срещу оидиум в отделни години с повече превалявания са необходими само 1-2 пръскания. Притежава също повишена устойчивост към кореновата филоксера, поради което позволява да се отглежда на собствен корен в личното стопанство, дори там, където има компактно наличие на коренова филоксера в почвата.  Устойчивостта му към сиво гниене и антракноза също е повишена. Към болестта екскориоза е неустойчив.
 
Може да се съхранява дълго. Гроздето от сорт Молдова притежава високи пазарни качества, добра транспортабилност и е подходящ за консумация в прясно състояние и съхранение. Може да се съхрани до март-април на следващата година. Гроздовете могат да се запазят добре също и върху лозите. 
 
При презряване транспортабилността и съхраняемостта му значително се понижават.

Условия за доставка

Заплащате този продукт при доставка.

Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.

За да получите всички продукти с обща доставка, моля добавете всеки от тях в една обща кошница.

Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.

Срок за изпълнение на доставката - от 2 до 10 работни дни

Всички други общи условия на lukovici.bg

Как се отглежда и допълнителна информация

Растенията са на гол корен и е необходимо да бъдат засадени веднага или правилно съхранени!